200 gr gersli (árpagyöngy)
só
30+30 gr vaj
450 gr fagyasztott, vagy frissen pucolt zölborsó
3 nagy csokor petrezselyem
3+2 dl víz vagy alaplé (leszűrt húsleves)
A gerslit leöblítjük, majd négyszeres mennyiségű, sózott vízben kb. 40 perc alatt puhára főzzük (akár előző este). A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a fagyasztott, vagy friss zöldborsót, felöntjük 3 dl alaplével, és kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Közben egy kis lábasban vizet forralunk, és a petrezselymet a forró majd jéghideg vízbe mártjuk néhány percre (blansírozzuk). A petrezselymet a borsóhoz adjuk, és az egészet simára pürésítjük. A püréhez adjuk a vaj másik felét, megsózzuk. A főtt gerslit egy kevés olajon átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, vagy alaplével, majd belekeverjük a szép zöld, petrezselymes borsópürét.
Köretként, de főételként is kíváló!