Vissza

Főételek

Zöldségek hajdinatésztával

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

1 karalábé
¼ fej újkáposzta
1 csokor retek
½ csokor zöld spárga
1 evőkanál olívaolaj
opcionális:
150 g zsenge borsóhéj
2-3 pak choy
só, bors
200 g hajdinatészta (soba)
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál méz
1 cm friss gyömbér, reszelve
Tálaláshoz: friss koriander, szezámmag

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220C fokra (légkeverés). Előkészítjük az összes zöldséget: a karalábét meghámozzuk, és hasábokra vágjuk. Az újkáposzta torzsáját nem használjuk, a leveleket nagyobb darabokra szeleteljük. A retket megmossuk, ha nagyobb méretűek, akkor félbevágjuk. A zöld spárgát hámozni nem szükséges, a legalsó két-három centit letörjük, a sípot két, vagy három darabba vágjuk (ehhez az ételhez ne a teljesen vékony spárgákat válasszuk, inkább közepes vastagságút). A zöldségeket elrendezzük egy nagy, sütőpapírral lefedett tepsin – a legnagyobb méretű tepsinket használjuk, és ne zsúfoljuk túl a zöldségekkel. (Ha nagyobb adagot készítenénk, akkor érdemesebb inkább két körben sütni). A négy különböző zöldséget a tepsi négy részébe rendezzük, csoportosítva, így ha esetleg valamelyik sokkal gyorsabban sülne (zöldség fajtájától, méretétől függően előfordulhat), akkor azt gyorsabban ki tudjuk szedni. A zöldségeket meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Közben egy lábasban vizet forralunk, és a lobogó vízben néhány másodperc alatt blansírozzuk a borsóhéjat és a pak choyt, azonnal kivesszük. Ugyanebben a főzővízben kb. 5-6 perc alatt al dente állagúra főzzük a hajdinatésztát. Hideg vízzel leöblítjük (az olasz tésztákkal szemben ennél ez engedélyezett és ajánlott), majd azonnal összekeverjük a szójaszósz, szezámolaj, méz és reszelt gyömbér keverékével. Hozzáadjuk a sült zöldségeket, valamint a blansírozott két zöldet, az egészet összeforgatjuk. Melegen, langyosan, sőt hidegen is finom. Tálaláskor megszórhatjuk szezámmaggal és tehetünk rá friss koriandert.

Jó tanács

Sült csirkével, bőrén sült lazaccal is kiváló.