Vissza

Főételek

Zöldséges rakott padlizsán

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

3 közepes padlizsán
só, bors
300 gr burgonya
150 gr zöldbab
400 gr cukkini
1 szál póréhagyma
600 gr paradicsom
250 gr mozzarella
10-15 bazsalikomlevél
1 paradicsompaprika
2 tojás
50 gr trappista sajt
30 gr vaj
olaj

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, 5 mm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. A zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a cukkinit felkarikázzuk. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, felszeleteljük. A pórét felkarikázzuk. A paradicsompaprikát és a mozzarellát felszeleteljük.

Egy nagy serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk, beletesszük először a zöldbabot, ha már ehetően ropogós, akkor a burgonyát, majd végén a cukkinit. Ha minden ehetően ropogós - nem puhára főtt! - akkor hozzáadjuk a tojásokat, belereszeljük a sajtot, sóval és borssal ízesítjük.

A vajban megfonnyasztjuk a pórét, hozzáadjuk a paradicsomot, és elfőzzük a levét.

A padlizsánszeleteket letöröljük és forró olajban kisütjük. Papírkendőre szedjük,hogy a zsíradék ne maradjon rajta.

Diónyi vajjal kikenünk egy tűzálló tálat. A tál aljára simítjuk a padlizsánszeletek felét, rátesszük a paradicsomos pórét, majd a bazsalikomleveleket, a mozzarellát és végül a zöldbabos keveréket. A tetejét beborítjuk a maradék padlizsánnal.
Meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és forró sütőben 40 percig sütjük. Végén a paradicsompaprikával díszítjük.

Jó tanács

Kicsit hasonlít a muszakához, de "vega". Fontos a paradicsom levét elfőzni, mert különben nagyon "leves" lesz!