Vissza

Főételek

Zsályás, lilahagymás, nyári sült zöldbabok

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 2-4 főre

1 kg friss zöldbab, vegyesen
(pl. sárga vajbab, zöld ceruzabab, Juliska, stb.)
2 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, megpucolva
0,5-1 dl dl olívaolaj
só, bors
10 zsályalevél

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Elővesszük a legnagyobb tepsinket, leterítjük egy sütőpapírral. A zöldbabot megpucoljuk, de csak a szárát távolítjuk el, a hegyes végét nem kell lecsípni, abban sok íz rejlik. Ha méteres zölbabot is használunk, azt két-három nagyobb darabba vághatjuk, a többi babot egészben hagyjuk. Kiterítjük a tepsire. A lilahagymákat megpucoljuk, és vastagabb cikkekre szeleteljük, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Ezeket is a zöldbab közé szórjuk. Nyugodtan lehet minden szorosan, egymás hegyén-hátán, mert itt úgyis lassan sütjük, a saját szaftjában süldögél majd, nem az a cél, hogy ropogósra grillezzük. Az egészet gazdagon meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zsályaleveleket. 45-50 percig sütjük, amígy a babok teljesen megpuhulnak, és egy-egy a felületén meg is pirul (de nem kell nagyon).

Jó tanács

A fokhagymát elhagyhatjuk, a lila hagyma helyett pedig használhatunk újhagymát is.