Vissza

Főételek

Zsemlegombóc

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 6 főre

4 szikkadt zsemle
3 tojás
tej
olaj
liszt - 30 közepes gombóchoz kb. 500 gr liszt kell
1 dkg élesztő
petrezselyem

Elkészítés

A zsemléket kis kockákra vágjuk, a petrezselymet felvágjuk. Olajat forrósítunk, beleszórjuk a zsemlét és a petrezselymet, és szükség szerint olajjal locsolgatva aranybarnára pirítjuk.
Leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és egy órát állni hagyjuk. Ha a tejbe belemorzsolunk egy kis élesztőt, könnyebb lesz a gombóc.

Egy óra múltán beleütjük a tojásokat, sóval ízesítjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. 10 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk, amelyeket lobogó forró vízben kb. 5 percig főzünk (fel kell jönnie a víz színére).

Jó tanács

Az első kész gombócot vágjuk félbe, és ellenőrizzük, hogy megfőtt-e. Ha nem, akkor növeljük a főzési időt.
Mi nemcsak vadashoz, hanem székelykáposztához is esszük - már aki nem fogyókúrázik.