Tészta:
2 dl tej
25 gr élesztő
egy teáskanál cukor
700 gr liszt
3 teskanál só
100 gr porcukor
400 gr puha vaj
1 tojás a tésztához, 1 a tetejére
Töltelék:
egy üveg házi sárgabarcklekvár (1200 gr)
600 gr darált dió
300 gr porcukor
egy citrom reszelt héja, só
Csokoládémáz:
250 gr porcukor
50 gr keserűkakaó por
3 dl forró víz
200 gr étcsokoládé
100 gr vaj
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttajuk. A tészta többi hozzávalóját keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és dagasztjuk, először géppel, majd kézzel. Cipót formázunk belőle, és egy órára hűtőbe tesszük. Utána négy részre osztjuk. Az első adagot akkora sütőpapíron, amekkora a tepsi kinyújtjuk, és áttesszük a tepsibe.
A diót összekeverjük a porcukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal, majd három részre osztjuk. Az első réteg tésztát megkenjük lekvárral, majd megszórjuk dióval. Jön második és harmadik tésztalap - sütőpapír nélkül - rá lekvár és dió. Az utolsó tésztára nem jön töltelék - erre jön a csokoládémáz. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és megszurkáljuk.
180 fokos, előmelegített sütőben 70-75 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz. Hagyjuk kihűlni.
A csokoládét felaprítjuk, majd ráöntjük a forró, kakaós szirupot. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat. Kicsit lehűtjük, majd a tésztára kenjük. Szokták a tésztát nagyon vékonyan megkenni lekvárral a csokoládé előtt, hogy az jobban tapadjon.
Teljesen lehűtjük.
A tésztát - különösen a két belső lapot - lehetelvékonyra kell kinyújtani! Ha megsült a tészta borítsuk ki a tepsiből és szedjük le a papírt amíg még meleg (majd fordítsuk vissza). Ha benthagyjuk a tepsiben, és ott kenjük meg a csokoládémázzal, nagyon nehéz lesz szépen felvágni.
A dióval való szórás helyett valamilyen diókrémet javaslok kipróbálni - én is megteszem legközelebb. Elsőként a beilgli diókréme jutott eszembe - persze sárgabarck lekvár és csokoládé nélkül - a narancshéj, alma nem árthat, a datolyát is kihagynám. Lényeg, hogy a dió meg legyen tejben főzve, mert a síma darált dió rászórása szárazzá teheti a zserbót. Marcsika diótortájának krémje talán még jobb lehet!
Sokan jobban szeretik pikánsabb lekvárokat - áfonya, szeder, málna - vagy akár a szilvalekvárt. Ezekkel is isteni lesz!