Vissza

Egyéb fínomságok

Zsírjában sült libamáj

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók

kb. 60 dkg-os hízott libamáj
1 l tej
kb. 1 kg bőrös libaháj
10 gerezd fokhagyma, hámozatlanul
1 fej vöröshagyma, meghámozva, félbevágva
1 kk. őrölt pirospaprika

Elkészítés

A libamájat beáztatjuk a tejbe és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap kiszedjük a tejből, szárazra törölgetjük, és 20 percig hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni.
A libahájat diónyi darabokra vágjuk, 1-2 evőkanál vizet öntünk alá és közepes lángon kisütjük a zsírját. Az apró, ropogós darabokat kiszedjük.
A májat domború felével felfelé a zsírba süllyesztjük, mellé szórjuk a fokhagymákat, a félbevágott hagymát és lefedve, alsó-közepes lángon pontosan 7 percig sütjük. (A máj lebenyek szétválhatnak)
Lapát vagy széles fakanál segítségével megfordítjuk óvatosan és erősebb lángon, fedő nélkül sütjük további 7 percig.
Közben egy hőálló tál aljára szórjuk a pirospaprikát és a sót, erre helyezzük a már megsült májat és ráöntjük a megszűrt zsírt. A fokhagymagerezdekből kinyomkodjuk az édes belsejét és a máj köré szórjuk, akárcsak a kisült, ropogós, összetöpörödött töpörtyűket.

Jó tanács

Kacsamájból is nagyon finom - ha megbízható helyen kapunk jó minőségű májat. (Ez a libamájnál is fontos!)